Heemkundekring Nistelvorst

Bezoek adres:

Maxend 3

5388 GH Nistelrode

Heemkundekring Nistelvorst is opgericht in januari 1983 als heemkundekring voor Nistelrode en Vorstenbosch. Het werkgebied betreft het grondgebied van de oude Gemeente Nistelrode.

Sinds 1996 heeft Nistelvorst een vaandel.

Heemkunde, naar het oude woord heem en betekent kennis van en onderzoek naar de eigen historische leefomgeving. Heemkringen houden zich bezig met de geschiedenis van hun plaats, gemeente of streek.

Nistelrode en de Historische Geografie Brabant

Het dorp Nistelrode is gelegen aan de westkant van natuurpark Maashorst in Noordoost-Brabant. Het is gelegen tussen Oss in het noorden en Uden in het zuiden.
Nistelrode werd al in de oudheid bewoond, getuige de vuurstenen voorwerpen uit de oudheid die in deze omgeving gevonden zijn.
De vele grafheuvels die ten oosten van het dorp op de Maashorst liggen zijn uit de bronstijd zo’n 1800 tot 600 jaar v.Chr.
Maar het allerbelangrijkste is de vondst van de Romeinse Bronsschat (ca. 250-300 jaar n.Chr.) en de ontdekking van de Romeinse nederzetting nabij het traject van de snelweg A-50.

De Romeinse Bronsschat uit Nistelrode in de Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden

De Romeinse Bronsschat uit Nistelrode in de Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden

De oude naam van Nistelrode is Nysterle. Deze naam werd het eerst vermeld in een document met een lijst van goederen uit 1291.
Sinds 1994 is Nistelrode één van de zes kernen van de gemeente Bernheze. Naast Nistelrode zijn dat Heesch, Heeswijk, Dinther, Vorstenbosch en Loosbroek.
Heemkundekring Nistelvorst heeft ca. honderd leden. De naam Nistelvorst is afgeleid van NISTELrode en VORSTenbosch. Dit komt vanwege de historische band van de twee dorpen waarbij Vorstenbosch tot de gemeentelijke herindeling van 1994 een kerkdorp van Nistelrode was.

Namens de kadasterwerkgroep Nistelvorst,

Kadasterkaart Nistelrode 1832

In het verleden hebben enkele leden van Nistelvorst de Minuutplans uit 1832 en de bijbehorende OAT’s compleet gedigitaliseerd volgens de HAZA methodiek. Echter werd er na een aantal jaren door HAZA geen support meer verleend en hebben we afscheid genomen.

Haza kadasterkaart

In 2015 is er na een presentatie bij het BHIC samen met de heemkundekring “De Elf Rotten” uit Heesch besloten om opnieuw te beginnen maar nu met het gratis programma van AEZEL uit Roermond. Hierbij konden voor Nistelrode de OAT’s uit HAZA geëxporteerd en aangepast worden in Excel-format. Het tekenwerk daarentegen was echter niet meer bruikbaar en is opnieuw in Q-Gis uitgevoerd.
Nu de samenwerking met Historische Geografie Brabant waar we een geheel vormen met Brabant.